lauantai 16. helmikuuta 2013

Nettikiusaaminen

Hei hoi!

Otsikko varmaan kertoo avautumisen aiheen, eli internet-aalloilla liikkuva anonyymi vittuilu. Oon itse sitä vuosikertaa, jonka ensikohtaaminen tietokoneeseen tapahtui ala-asteen toisella luokalla hyvin valvotuissa olosuhteissa, lämpötila luokassa läheni sauna-asteita kun kuvaputkinäytöt hurisi ja modeemi piipitti. Miinaharava oli grafiikoiltaan kuin suuri ihme ja nettiä sai käyttää 20 minuuttia kerrallaan ja vain kahdella koneella, että laajakaistaa riitti kaikille. Tämän jälkeen tietysti ratsastettiin aaseilla takaisin Nasaretiin ja hengailtiin Jeesuksen kanssa toogabileissä.

Itse en ole koskaan joutunut nettikiusaamisen uhriksi, vaikka galleriassa/twitterissä/facebookissa/joka paikassa on naama vilahtanut ja profiili on ollut. Kaikki kiusaaminen mitä itse olen joutunut kokemaan on tapahtunut ihan rehellisesti omalla naamalla päin mun naamaani tai vähintään selän takana. Törmäsin tähän ilmiöön nyt ensimmäistä kertaa lähituntumassa kun Sini postasi videon Youtubeen ja sai joidenkin anonyymien teinitollojen vihat niskaansa.

Ihmisten inhoaminen on ihan hyväksyttävää, kaikista ei voi tykätä ja joskus jonkun naama saattaa ärsyttääkin. Kaikkia kohtaan voi silti käyttäytyä kohteliaasti ja aikuismaisesti, jos jonkun naama ärsyttää, paina pausea ja sulje selain. Helppoa kuin nahkiaisen nylkeminen. Ja jos palautetta on annettava, tee se rakentavasti ja niin kuin itsellesi toivoisit palautetta annettavan. "Vittu oot pelle" ei ole kai koskaan auttanut ketään elämässä eteenpäin.

En tajua mistä nämä metrimaket/merjat oikein kaivavat tätä tyhjää vihaa. Kiusaaminen on tehty näille talipalloille niin helpoksi että sen voi tehdä omasta huoneesta, nimettömänä ja parilla napin painalluksella. Huudettu kettuilu jossain bussipysäkillä jää kyllä kuulijansa mieleen mutta muisto saattaa jossain vaiheessa hälvetä ja menettää merkityksensä, nettiin kirjoitettu kommentti ei sieltä koskaan katoa. Eikä kukaan tule vuosien jälkeen pyytämään anteeksi tyhmyyksissä kirjoitettua paskapalautetta. Varsinkin kun netissä voi sanoa paljon julmempia asioita kuin mitä ikinä tulisi päin pärstää sanottua.

Nettikiusaaja on varmaan hyvin usein kiusattavalle täysin tuntematon ihminen tai ihmisjoukko jota nyt vaan sattuu vituttamaan joku asia. Juuri tän takia koko ilmiöön on niin paljon vaikeampi suhtautua kun naamatusten tapahtuvaan kiusaamiseen, koulun pihalla huutelevaan tupajumiin voi jopa vuosien jälkeen samaistua ja ymmärtää mistä se kaikki ärjyntä johtui, mutta nettikiusaaja jää usein kasvottomaksi ja syy koko touhuun täydeksi mysteeriksi, samoin kuin miksi. En sano ettei kaikki kiusaaminen sattuisi ja olisi täysin turhaa ja hyödytöntä mutta itse näen asian näin.

Kun itse en ole koskaan joutunut kyseisen ilmiön uhriksi en osaa sanoa mikä paras tapa nettikiusaamisesta selviämiseen on. Asioista puhuminen auttaa aina ja jos haitalliset kommentit saa jotenkin estettyä niin hyvä, kaikkea ei tarvitse kuunnella vaikka jollakulla jotain sanottavaa olisikin. Tyhjänpäiväisyyksien jauhajilla on aina jokin ongelma enemmänkin itsensä kanssa kuin sen haukuttavan,  jos laitat jotakin itsestäsi nettiin omalla nimelläsi ja naamallasi ja joku päättää sitä haukkua ilman naamaa tai nimeä niin kuka tässä skenaariossa voittaa? Aika itsestäänselvä kysymys.

Aina sanotaan että jos laitat jotain nettiin omalla naamallasi, kaiki kritiikki pitää kestää ja niellä kuin kesäkeitto ruokapöydässä. Turhan ulosteen niskaansa ottaminen on ihan itsestä kiinni ja kaikkea ei todellakaan tarvitse ottaa vastaan. Asiaton kommentti on aina asiaton eikä sitä tarvitse sen enempää miettiä tai vatvoa, jos se ihminen joka kirjoittaa että kuolisit pois koska ihan muuten vaan ku ärsyttää, ei ole oikeassa eikä toisen hapen kulutuksen loppumisen toivominen ole mikään mielipide. Hyvästä palautteesta kuuluu oppia ja ei kukaan ole koskaan täydellinen siinä mitä tekee mutta jos joku tarttuu vaan siihen mitä teet väärin eikä näe mitään hyvää, on roska katsojan silmässä. Todella iso banaaninkuori.

Taas avautumista kerrakseen, toivon että ymmärrettävästi !Ei kommentteja:

Lähetä kommentti